Kiihkein korona-aika keväällä vähensi kaupoissa tomaattien puristelijoita. Nyt he ovat taas palanneet.
Hedelmien ja kasvisten käppääjiä löytyy kaikista ikäryhmistä ja sukupuolen osaltakin vallitsee tasa-arvo. On niin nuoria miehiä kuin seniori-ikäisiä naisiakin ja kaikkea siltä väliltä. Ainoastaan vanhempien miesten ryhmä on aliedustettuna.
Kaupassa menee usein ruokahalu, kun näkee, miten irtotavaraa puristellaan ja jätetään kynsien jälkiä. Siksi joutuu ostamaan rasiassa olevia tomaatteja ja jättämään avokadot kokonaan väliin.
Ymmärrän sen, että osa ostajista haluaa kypsyyden ja muut ominaisuudet tarkasti oman mieltymyksenä mukaisina. Se on usein mahdotonta tietää muuten kuin kokeilemalla. Tämän vuoksi kaupat voisivat ainakin yleisimmät hedelmät ja kasvikset, kuten tomaatit, laittaa kahteen erilliseen erään. Toisessa saisi käpätä. Toisessa olisi periaate: ”Koskettu tavara on ostopäätös.”.
Ongelma todennäköisesti tässä kahden erän järjestelyssä olisi, että käppääjät eivät halua edes itse ostaa niitä toisten puristelemia tuotteita. Mutta tästä toimintatavasta voisi alkaa muodostua kulttuuri, jossa käppääminen väärällä laatikolla olisi paheksuttavaa ja jopa tuomittavaa.
Toinen vaihtoehto on tuotteiden pakkaaminen läpinäkyviin muovirasioihin. Ongelmana on muovijätteen lisääntyminen. Pakkauskoko on tällöin vakioitu ja helposti liian suuri, jolloin syntyy hävikkiä.
On perusteltua, että suuhun laitettavat hedelmät ja kasvikset, pitäisi saada ostettua ilman muiden käppäämistä ja sormeilua. Tämä varsinkin näin korona-aikana. Mutta muulloinkin tapa edistäisi hygieenisyyttä ja estäisi infektioiden leviämistä.
Nyt suositellaan joukkoliikenteessä maskia ja koronarajoitukset tiukkenevat. Käppääjien kieltäminen tai laittaminen käppääjillä omat käpättävät, olisi asiallinen ja jatkossakin toivottava toimintatapa.