Keski-Suomen poliisille kiitos!

mennessä helmi 16, 2022#väkivalta0 Kommenttia

Julkaistu 16.2.2022 KSML Mielipide-palsta

12.1. KSML uutisoi käräjäoikeuden kunnianloukkaustuomiosta, jossa 16-vuotias oli laittanut halventavan viestin toisesta nuoresta sosiaaliseen mediaan. Aiemmin oli Keski-Suomen käräjäoikeuden tuomiosta, jossa tuomittiin nuoret yhden nuoren nimittelystä.

Kunnianloukkaustuomiot tällaisesta toiminnasta on uusi, mutta kiitettävä linja taistelussa koulu- ja muuta kiusaamista ja syrjintää vastaan. Tuomiolla on merkittävä ennalta ehkäisevä vaikutus.

Poliisi tutki tapaukset. Yhtä hyvin poliisi olisi voinut tehdä tutkimattajättämispäätöksen.

Kunnianloukkauksen tutkintapyyntö tuntuu olevan ainoa keino saada oikeutta myös työsyrjinnän osalta. Näitä käräjiä näkynee tulevaisuudessa. Tällöin taustalla on jo paha, syrjivä työyhteisökulttuuri, jonka jäävuoren huippu näkyy kunnianloukkauksena.  

Ongelmallisinta työsyrjintä on yhteisöissä, joita ohjataan poliittisesti. Luottamushenkilöt menevät virkamiesten / yritysjohdon tueksi kyseenalaistamatta asioita tai kuuntelematta henkilökuntaa. Työturvallisuusvastuita ei ymmärretä.

Valtion tarkastusviraston ongelmat olivat nähtävissä jo vuonna 2017 työtyytyväisyyskyselyssä. Sitä avasi Uuden Suomen blogissa yksi eduskunta-avustaja. Lisäksi Iltalehti kirjoitti ongelmista. Johto vakuutti, että ongelmiin on puututtu. Valvova poliittinen toimielin, eduskunnan Tarkastusvaliokunta ei tarttunut asiaan, eikä vaatinut muutosta. Meno sai jatkua neljän vuoden ajan. Asia alkoi purkautua vasta Iltalehden kritisoidessa eduskunnan oikeusasiamiehen ratkaisua Tytti Yli-Viikarin toimista työsopimuksen päättämisessä.

Yhdenvertaisesti tulevaisuuteen -webinaarissa kansanedustaja Bella Forsgren sanoi hyvin väärinkäytöksissä ja ongelmista. Kun tilanne menee ohi, niin ”Ei kuitenkaan muuteta sitä rakennetta, joka siellä takana on.” Etelä-Suomen aluehallintoviraston selvitys Valtion tarkastusvirastosta kertoi ongelmista. Silti aluehallintovirastokin oli asioiden korjaamisen suhteen täysin hyödytön.

Kiusaaminen ja työsyrjintä ovat yhteisöongelmia, joissa kyse on vallasta ja sen käytöstä. Suomessa pitäisi tehdä lainsäädännöllisiä ja suuria rakenteellisia uudistuksia koskien esimerkiksi aluehallintovirastoja. Sitä odotellessa on Keski-Suomessa poliisi onneksi ottanut jopa yllättäen roolia asiassa. Kiitos poliisille siitä!