Nato-jäsenyys on myös talousasia

mennessä maalis 9, 2022#turpo0 Kommenttia

Julkaistu 9.3.2022 Keskisuomalainen

KSML 4.3. toi hyvin eteen puolustusliitto Natosta saatavan turvallisuushyödyn. Se on tärkeä seikka myös taloudellisessa mielessä.

Aiemmin Suomen vakaus on ollut yksi syy ulkomaisille yrityksille investoida Suomeen. Ei ole uskottu, että Venäjä voisi kansainvälisten sopimusten vuoksi hyökätä Suomeen. Ukrainan myötä näkemys on romuttunut. Ilman Natoa Suomessa on merkittävä maariski investoijille.

Viro on pieni, vain 1,3 milj. asukkaan maa. Se on Natoon liittymisensä ansiosta saanut olla täysin rauhassa Venäjän uhitteluilta. Tämä, vaikka joskus Viro on ollut varsin ärhäkkäkin. Samoin Latvia ja Liettua ovat saaneet olla rauhassa.

Naton turvallisuutta tuova tunne on myös merkittävä. Vilnassa tie, jonka varrella on Venäjän suurlähetystö, muuttuu nimeltään Ukrainan sankarien tieksi. Liettua uskaltaa tämän tehdä, koska kuuluu Natoon. Helsingissä kaupunginvaltuutettu pohti samaa Twitterissä. Sitä ei ymmärrettävästi uskallettu edes ehdottaa.

EU:n Ukraina-pakotteiden uhittelemiseksi Venäjän neljä hävittäjää loukkasi Ruotsin ilmatilaa. Samoin Japani ajoi venäläishävittäjiä pois omasta ilmatilastaan. Vastaavaa ei tapahdu Baltian maille. Suomen ilmatilan Venäjä jätti rauhaan, sillä se olisi lisännyt piikkimäisesti Nato-kannatusta.

Vielä 2000-luvun alussa jopa Putin kutsui Natoa puolustusliitoksi ja Venäjä mietti liittymistä Natoon. Suomessa on tehty 70 vuotta propagandaa liittoutumista vastaan. Tämä on näkynyt mm. siinä, että puolustusliitto Natoa on virheellisesti kutsuttu sotilasliitoksi. Tätä teki viime päiviin asti useamman kerran jopa pääministeri.

EU:n Venäjä-pakotteiden myötä Venäjä näkee Suomen jo liittoutuneena. Nato-jäsenyys tarvitaan Suomen taloudellisen kehityksen perustaksi.